El gegenschein sobre Xile

Crèdit & Copyright: Yuri Beletsky (ESO)
És més fosc el cel nocturn en la direcció oposada al Sol? Doncs no. De fet, en un cel molt fosc i a 180 graus del Sol es pot veure una feble resplendor rarament perceptible coneguda com gegenschein (contrallum en alemany).
El gegenschein és llum solar dispersada per petites partícules de pols interplanetària. Aquestes partícules de pols són estelles mil·limètriques procedents d’asteroides que orbiten en el pla de l’eclíptica dels planetes.
La fotografia, obtinguda l’octubre de 2008, és una de les més espectaculars que s’han fet del gegenschein. És una llarga exposició d’un cel extremadament fosc sobre l’Observatori Paranal (Xile) que mostra el gegenschein tan clarament que, fins i tot, s’hi veu una resplendor que l’envolta.
En primer pla hi ha alguns dels grans telescopis de l’Observatori Europeu del Sud, mentre que en el fons hi ha objectes notables com ara la galàxia d’Andròmeda, a la part inferior esquerra, i el cúmul estel·lar de les Plèiades, just per sobre de l’horitzó.
El gegenschein es distingeix de la llum zodiacal prop del Sol per l’elevat angle de reflexió. Durant el dia, des d’un avió es pot veure un fenomen similar al gegenschein anomenat la glòria en l’aire o en els núvols reflectants oposats al Sol.