El gir d’un forat negre supermassiu

Crèdit de la il·lustració: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Quant ràpid pot girar un forat negre?
Quan un objecte de matèria ordinària gira massa ràpid, es trenca. Però un forat negre podria no ser capaç de trencar-se i la velocitat de rotació màxima és desconeguda.
Els teòrics solen modelar els forats negres que giren ràpidament amb la solució de Kerr a la Teoria General de la Relativitat d’Einstein que prediu diverses coses sorprenents i inusuals. Potser la predicció més fàcilment comprovable, però, és que la matèria que entra en un forat negre en rotació màxima s’hauria de veure de lluny girant a gairebé la velocitat de la llum.
Recentment, aquesta predicció va ser verificada pels satèl·lits NuSTAR de la NASA i XMM de l’ESA en observar el forat negre supermassiu que hi ha en el centre de la galàxia espiral NGC 1365. El límit de la velocitat propera a la de la llum es va confirmar mesurant l’escalfament i la línia espectral de les emissions nuclears que es produeixen a la vora interior del disc d’acreció circumdant.
La imatge és una il·lustració que representa un disc d’acreció de matèria normal que gira al voltant d’un forat negre amb un doll que emana de la part superior. Atès que la matèria que cau a l’atzar en el forat negre no hauria de girar tant, els mesuraments del NuStar i del XMM també validen l’existència del disc d’acreció circumdant.
Idioma »