El Gran Núvol de Magalhães en infraroig

Crèdits: ESA / NASA / JPL-Caltech / STScI
Els núvols de pols còsmica onegen en aquesta imatge infraroja del Gran Núvol de Magalhães, la galàxia satèl·lit de la nostra Via Làctia.
Realitzada a partir de dades de l’Observatori Espacial Herschel i del Telescopi Espacial Spitzer, la imatge mostra els núvols de pols que abarroten aquesta galàxia nana veïna de manera semblant a la pols que hi ha al llarg del pla de la Via Làctia.
Les temperatures de la pols indiquen que hi ha activitat de formació estel·lar. Les dades de l’Spitzer, en tons blaus, denoten pols escalfada per estrelles calentes joves. Per la seva banda, les dades del Herschel, representades en vermell i en verd, revelen emissions de pols procedents de regions intermèdies més fredes on la formació estel·lar s’ha aturat o tot just comença.
Dominada per l’emissió de pols, l’aparença en infraroig del Gran Núvol de Magalhães és diferent de la que ofereixen les imatges òptiques. De tota manera, la coneguda nebulosa Taràntula que conté aquesta galàxia continua destacant: és la regió més brillant que es veu a l’esquerra del centre.
A tan sols 160.000 anys llum de distància, el Gran Núvol de Magalhães fa uns 30.000 anys llum de diàmetre.