El guaita de l’Estació Espacial

Crèdits & Copyright: Chris Hadfield (CSA); Anotacions: Vincent Berseth
Si donéssiu una ullada per una finestra lateral de l’Estació Espacial Internacional, què veuríeu?
El 26 de febrer, l’enginyer de vol Chris Hadfield de l’Expedició 34 mirava per una de les finestres del mòdul japonès Kibo i veia aquest panorama.
A la llunyania hi ha la foscor de l’espai exterior i la blavor del planeta Terra. En primer pla hi ha grans objectes de l’Estació com ara els panells solars que s’estenen diagonalment des del cantó superior esquerra i la càmera hiperbàrica cilíndrica del mòdul pressuritzat que ocupa la part inferior dreta. També hi ha diversos ports i plataformes de l’Estació que es poden identificar passant el cursor sobre la imatge.
De particular interès és el que sembla una rentadora-assecadora, a l’esquerra de la imatge, que en realitat són les plataformes d’investigació HREP de la NASA (a prop) i MCE de la JAXA (més lluny). L’aparell cobert amb una làmina d’or que hi ha a la part posterior de la HREP és el Remote Atmospheric and Ionospheric Detection System (RAIDS) que controla la resplendor atmosfèrica. La MCE conté el Global Lightning and Sprite Measurements (JEM-GLIMS), un instrument que controla les descàrregues elèctriques atmosfèriques.
La tripulació de l’actual Expedició 35 està comandada pel Coronel Hadfield, que romandrà a bord de l’Estació fins al maig.