El Planck cartografia el fons de microones

De què està fet el nostre Univers?
Per esbrinar-ho, l’ESA va llançar el satèl·lit Planck per cartografiar amb un detall sense precedents les petites diferències de temperatura que hi ha en la superfície més antiga coneguda, el cel de fons que va quedar fa milers de milions d’anys quan el nostre Univers es va fer transparent a la llum per primera vegada.
Aquest fons de microones còsmic, visible en totes les direccions, és un complex tapís que només pot mostrar els patrons freds i calents observats si l’Univers estigués compost per tipus específics d’energia que van evolucionar de maneres específiques.
Els resultats, publicats la setmana passada, confirmen un cop més que la major part del nostre Univers es compon sobretot d’una misteriosa i desconeguda energia fosca i que, fins i tot, la major part de l’energia de la matèria restant és estranyament fosca.
A més, les dades del Planck fixen l’edat de l’univers en uns 13,81 mil milions d’anys, una mica més gran que l’estimada per altres mitjans com ara el satèl·lit WMAP de la NASA, i la tasa d’expansió en 67,3 (+/- 1,2) km/s/Mpc, lleugerament inferior a les estimacions anteriors.
Algunes característiques del cel cartografiat segueixen sent desconegudes, com ara per què les fluctuacions de temperatura semblen ser una mica més grans en una meitat del cel que en l’altra.