El Quintet de Stephan més una

Muntatge i processament: Robert Gendler i Judy Schmidt
Dades visuals: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Legacy Archive, R. Gendler
Aquesta imatge, elaborada amb les dades del Hubble Legacy Archive i del telescopi Subaru que hi ha al cim del Mauna Kea, mostra el Quintet de Stephan, el primer grup compacte de galàxies identificat.
Les galàxies del quintet s’agrupen a prop del centre, però en realitat només quatre de les cinc estan embrancades en una dansa còsmica de topades repetides que tenen lloc a uns 300 milions d’anys llum de distància. La que està de més, però, és fàcil de detectar.
Les galàxies que interaccionen, NGC 7319, 7318A, 7318B i 7317 tenen un to groguenc. També tendeixen a presentar bucles i cues desenvolupats sota la influència de les marees gravitatòries disruptives. La galàxia més blavosa que hi ha en primer pla, NGC 7320, és a uns 40 milions d’anys llum de distància i no forma part del grup en interacció.
Per sobre i a l’esquerra del Quintet de Stephan hi ha una altra galàxia, NGC 7320C, que també es troba a 300 milions d’anys llum de distància. Per descomptat, incloure-la suposaria retornar les quatre galàxies en interacció a l’estatus de quintet.
El Quintet de Stephan es troba dins dels límits de la constel·lació d’alts vols Pegasus. A la distància estimada de les galàxies en interacció del quintet, aquest camp de visió abasta uns 500.000 anys llum.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day