El repte de Lewin: rastres d’estrelles en 360 graus

Crèdit & Copyright: Peter Wienerroither (U. Wien)
Vostè podria ser la primera persona en captar una imatge d’una sola exposició com aquesta.
La imatge, feta des de Viena, Àustria, no és real, en el sentit que els rastres de les estrelles en 360 graus tan sols apareixen gràcies a un truc digital. Les rastres de les estrelles mai no poden fer un recorregut de 360 graus perquè durant l’exposició el Sol sortiria en algun moment i dominaria l’escena.
El rastre d’una estrella, sigui quina sigui la seva longitud, es produeix perquè la Terra gira sobre el seu eix, de manera que el cel sembla girar al voltant nostre. Aquest moviment, anomenat moviment diürn, produeix els atractius arcs concèntrics traçats per les estrelles durant les exposicions molt llargues.
Cap al centre d’aquesta imatge allargada digitalment hi ha el pol nord celeste, fàcilment identificable com el punt del cel que fa de centre de tots els arcs descrits per les estrelles. L’estrella Polaris, habitualment coneguda com a estrella del nord, descriu el cercle brillant i petit prop del pol nord celeste.
Walter Lewin ha plantejat a APOD aquest repte per a astrofotògrafs: crear una imatge del cel nocturn en una sola exposició que mostri els rastres de les estrelles en 360 graus. Per descomptat, aquesta imatge només és pot fer a prop dels pols del nostre planeta ja que només allí la nit dura més de 24 hores.