El riu fosc a Antares

Crèdit & CopyrightPaul Schmit

Un riu fosc sembla travessar el firmament des de l’horitzó fins als núvols de colors propers a l’estrella gegant vermella Antares.
D’aspecte llòbrec, el riu és una nebulosa polsegosa que enfosqueix la llum estel·lar de fons a prop de la Via Làctia central, tot i que la nebulosa de pols fosca és majoritàriament gas molecular d’hidrogen. La llum estel·lar escampada per la pols al voltant d’Antares —l’estrella Alfa de Scorpius— crea la inusual nebulosa de reflexió de color groc. Al seu damunt, la doble estrella blava brillant Rho Ophiuchi està incrustada en les nebuloses de reflexió blavoses, més típiques, i les nebuloses d’emissió vermella també disperses per l’espai interestel·lar. El cúmul estel·lar M4 sembla gairebé una estrella brillant just a sobre i a la dreta d’Antares, tot i que es troba molt per darrere dels núvols de colors, a uns 7.000 anys llum de distància. El riu fosc és a uns 500 anys llum.
Per crear aquesta sorprenent vista del firmament nocturn, totes les exposicions del fons i del primer pla es van fer consecutivament la mateixa nit amb la mateixa càmera i des de la mateixa ubicació. Combinades, produeixen una imatge impressionant que revela una varietat de brillantor i de color que l’ull no pot percebre. La composició, gravada durant les primeres hores del 31 de gener, també mostra Mart que encara es troba a prop de l’horitzó oriental i que s’eleva per unir-se a la rival Antares en l’escenari celeste. El lluminós Mart i el seu reflex aquàtic acompanyen un arbre solitari del Refugi Nacional de Fauna Salvatge de Bosque del Apache (Nou Mèxic, planeta Terra).