El Riu Fosc d’Antares

Connectant la nebulosa de la Pipa amb la regió plena de colors a prop de la brillant estrella Antares hi ha un núvol anomenat Riu Fosc que flueix des de l’esquerra de la imatge.
L’aspecte tèrbol del Riu Fosc està provocat per la pols que enfosqueix la llum de les estrelles del fons, tot i que el núvol conté sobretot hidrogen i gas molecular. Envoltada per la pols, Antares, una estrella supergegant vermella, crea una estranya i resplendent nebulosa de reflexió groguenca. Per damunt d’ella, l’estrella doble blava Rho Ophiuchi es troba incrustada en una de les nebuloses de reflexió blavoses més típiques, mentre que les nebuloses d’emissió vermelles es disseminen per la regió. Per damunt i a la dreta d’Antares es veu el cúmul estel·lar globular M4, tot i que es troba molt per darrere dels núvols de colors, a una distància d’uns 7.000 anys llum. El mateix Riu Fosc és a uns 500 anys llum de distància.
Aquest paisatge celeste és una composició d’imatges telescòpiques que abasta gairebé 10 graus (20 llunes plenes) en el cel de la constel·lació de l’Escorpí (Scorpius).