El Sol en raigs X des del NuSTAR

Crèdits: NuSTAR, SDO, NASA
Per què les zones per damunt de les taques solars són tan calentes?
Les taques solars en si mateixes són una mica més fredes que la superfície solar que les envolta perquè els camps magnètics que les creen redueixen l’escalfament per convecció. Per tant, resulta estrany que les zones que hi ha per damunt —fins i tot molt més amunt que la corona del Sol— puguin ser centenars de vegades més calentes.
Per ajudar a trobar-ne la causa, la NASA ha ordenat al satèl·lit que orbita la Terra Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) que apunti el seu telescopi en raigs X al Sol.
La imatge mostra el Sol en llum ultraviolada presentada en color vermell tal com fa el Solar Dynamics Observatory. En colors falsos verd i blau s’hi han superposat les emissions per damunt de les taques solars detectades pel NuSTAR en diferents bandes de raigs X d’alta energia que revelen les zones de temperatures extremament altes.
Les claus dels mecanismes de l’escalfament atmosfèric del Sol no només poden provenir d’aquesta imatge inicial sinó també de les futures imatges del NuSTAR destinades a trobar hipotètiques nanoflamarades, és a dir, breus esclats d’energia que podrien provocar l’estrany escalfament.