El Sol en raigs X des del NuSTAR

Crèdits: NASANuSTARSDO

Per què les regions per damunt de les taques solars són tan calentes?
Les taques solars són una mica més fredes que la superfície solar que les envolta perquè els camps magnètics que les creen redueixen l’escalfament per convecció. Per tant, resulta estrany que les regions que hi ha per damunt, fins i tot, molt més amunt de la corona de Sol, puguin ser centenars de vegades més calentes.
Per ajudar a trobar-ne la causa, la NASA va dirigir el satèl·lit NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) en òrbita terrestre a apuntar al Sol el seu sensible telescopi de raigs X. La imatge mostra el Sol en llum ultraviolada representada amb una tonalitat vermella tal com fa el Solar Dynamics Observatory en òrbita. En colors falsos verd i blau, s’hi ha superposat l’emissió per damunt de les taques solars detectades pel NuSTAR en diferents bandes de raigs X d’alta energia, cosa que revela les zones de temperatures extremadament altes.
Les claus dels mecanismes de l’escalfament atmosfèric del Sol provenen d’imatges del NuSTAR com aquesta que expliquen les nanoflamarades i microflamarades solars com a breus esclats d’energia que podrien provocar l’estrany escalfament.