El Sol girant

Crèdits: SDO, NASA. Composició digital: Kevin Gill
Canvia el Sol a mesura que gira? Doncs sí, i els canvis van del subtil a l’espectacular.
Aquestes seqüències time lapse mostren el Sol girant durant tot un mes de 2014 tal com va ser fotografiat pel Solar Dynamics Observatory de la NASA.
La imatge gran de l’esquerra mostra la cromosfera solar representada en llum ultraviolada, mentre que la imatge més petita i clara de la seva dreta mostra simultàniament la més familiar fotosfera solar en llum visible. La resta d’imatges ressalten l’emissió de raigs X dels relativament rars àtoms de ferro situats a diferents altures de la corona, totes en fals color per tal d’accentuar-ne les diferències.
Just després de començar el vídeo apareix una gran i activa regió de taques solars. Entre els efectes subtils hi ha els canvis en la textura superficial i en les formes de les regions actives. Entre els efectes espectaculars hi ha els nombrosos flaixos procedents de les regions actives així com les diverses protuberàncies que sorgeixen i voletegen per tota la vora del Sol. Actualment, el Sol està passant per un mínim insòlitament baix del seu cicle magnètic d’11 anys. En acabar el vídeo, la citada regió de taques solars torna a aparèixer, aquest cop amb un aspecte diferent.