El tranquil Sagittarius A*

Crèdits: raigs X NASA / CXC / Q. Daniel Wang (UMASS) et al., IR – NASA/STScI
El gas calent és difícil d’empassar. Almenys això sembla cert en el forat negre supermassiu que hi ha al centre de la nostra galàxia, la Via Làctia.
El forat negre de la Via Làctia, conegut com a Sagittarius A*, protagonitza aquesta composició d’infrarojos (tons vermell i groc) i de raigs X (blau) basada en les dades d’una àmplia campanya d’observacions del telescopi de raigs X Chandra en òrbita. El requadre mostra l’emissió difusa que envolta el forat negre, una regió que fa aproximadament mig any llum de diàmetre i que es troba a uns 26.000 anys llum de distància del centre de la galàxia.
Els astrònoms han descobert que l’emissió de raigs X s’origina en el gas calent arrossegat pels vents de les estrelles massives joves de la regió. Les dades del Chandra indiquen que tan sols un 1% o menys d’aquest gas dins de la influència gravitatòria del forat negre arriba a l’horitzó de successos i perd la calor i el moment angular suficients per caure en el forat negre, mentre que la resta del gas s’escapa.
Aquest fet explica per què el forat negre de la Via Làctia és tan tranquil i molt més feble del que es podria esperar dels energètics raigs X que emet. És probable que això passi a la majoria de forats negres supermassius que hi ha en les galàxies de l’Univers proper.

APOD