El Triplet de Leo

Aquest popular grup és conegut com el Triplet de Leo: una reunió de tres magnífiques galàxies en un mateix camp de visió. Quan s’observen, fins i tot amb telescopis modestos, resulten gratificants per a molta gent: NGC 3628 (a l’esquerra), M66 (a baix a la dreta) i M65 (a dalt).
Les tres són grans galàxies espirals però semblen diferents perquè els seus discos galàctics estan inclinats en angles diferents en relació a la línia de visió. NGC 3628 es veu de perfil, amb bandes de pols que tallen el pla de la galàxia, mentre que els discos de M66 i de M65 estan prou inclinats perquè se’n pugui apreciar l’estructura espiral.
Les interaccions gravitatòries entre elles també han deixat senyals reveladors, com ara el disc deformat i inflat de NGC 3628 i els interminables braços espirals de M66.
Aquesta esplèndida imatge de la regió s’estén en el cel al voltant d’un grau (dues llunes plenes). El camp de visió cobreix més de 500 mil anys llum a la distància estimada del Triplet de 30 milions d’anys llum.