El Voorwerp de Hannya

Crèdits: NASA, ESA, W. Keel (Univ. Alabama), et al., Galaxy Zoo Team
El Voorwerp de Hannya (voorwerp en holandès vol dir objecte) és una formació enorme, de la mida de la nostra galàxia, la Via Làctia.
D’una intensa lluminositat verdosa produïda per àtoms d’oxigen ionitzat, en aquesta imatge del Telescopi Espacial Hubble el misteriós Voorwerp apareix sota la galàxia espiral IC 2497. Les dos formacions es troben a una distància d’uns 650 milions d’anys llum, a la feble constel·lació de Leo Minor.
Actualment es considera que aquest immens núvol verd és part d’una cua de material escampat per un efecte de marea il·luminat per un quàsar que hi ha al centre d’IC 2497. Impulsat per un forat negre massiu, aquest quàsar es va apagar de sobte i va deixar visible als telescopis òptics tan sols la galàxia i el Voorwerp de Hannya.
La imatge del Hubble és tant detallada que permet distingir en el Voorwerp una regió de formació estel·lar (en groc a la part alta de l’objecte). Segurament, aquesta regió va quedar comprimida per un doll de gas sorgit des del nucli de la galàxia.
El misteriós Voorwerp va ser descobert, el 2007, pel mestre d’escola holandès Hannya van Arkel mentre participava en el projecte Galaxy Zoo. Aquest projecte en línia acull a tothom que vulgui contribuir a classificar les galàxies trobades en el Sloan Digital Sky Survey i, més recentment, en les imatges de cel profund captades pel Hubble.