Els braços de M 106

Crèdits: Dades: Hubble Legacy Archive, Robert Gendler, Jay GaBany. Processament: Robert Gendler
Aquesta notable imatge composta, elaborada amb dades procedents de telescopis terrestres i espacials, mostra els braços espirals de la resplendent galàxia M 106.
Coneguda també com NGC 4258, M 106 es pot trobar a la constel·lació septentrional Canes Venatici. La distància precisa a M 106 és de 23,5 milions d’anys llum, de manera que aquesta escena fa uns 80.000 anys llum de diàmetre.
Les bandes de pols fosca, els cúmuls d’estrelles joves i blaves i les regions rosades de formació estel·lar, habituals en les grans galàxies espirals, conformen els braços espirals que convergeixen en el refulgent nucli d’estrelles groguenques més antigues.
Aquesta detallada composició també exhibeix dos braços anòmals que no s’alineen amb els més familiars. Vistos aquí en tons vermells, aquests filaments de gas hidrogen semblen sorgir de la regió central de M 106, cosa que indica l’existència de dolls energètics de material que esclata en el disc de la galàxia. Els dolls estan impulsats segurament per la matèria que cau en l’interior d’un forat negre massiu que hi ha al centre.