Els cometes Lemmon i PANSTARRS

Crèdit & Copyright: Yuri Beletsky (ESO)
Durant les pròximes dues setmanes, dos impressionants cometes assoliran la màxima brillantor.
Aprofitant una rara oportunitat, aquests dos cometes van ser fotografiats junts la setmana passada sobre el desert d’Atacama a Sud-amèrica.
El cometa C/2012 F6 (Lemon), visible a la part superior esquerra de la imatge, llueix una llarga cua on predominen els ions verds. El cometa C/2011 L4 (PANSTARRS), visible prop de l’horitzó a la part inferior dreta, mostra una cua on predomina la pols que reflecteix la llum solar. Les cues dels dos cometes apunten aproximadament cap al Sol recentment ocult.
El cometa Lemmon a penes serà visible a simple vista abans de la posta de Sol en el cel del sud la setmana vinent; després es veurà millor amb prismàtics a mesura que s’esvaeix i es mou lentament cap al nord.
El cometa PANSTARRS, però, serà visible en el cel del sud tan sols uns pocs dies més, després dels quals es mantindrà prou brillant per a ser localitzable a simple vista a mesura que es mogui cap al cel del nord. Per trobar l’enorme bola de neu PANSTARRS, els entusiastes del cel hauran de mirar cap a l’horitzó de ponent just després de la posta de Sol.
El observadors del cel profund també controlen la lluminositat del cometa C/2012 S1 (Ison), que podria esdevenir un dels objectes més brillants de tot el cel nocturn cap al final de 2013.