Els cràters Messier en estèreo

Crèdits: Apollo 11, NASA. Imatge estereoscòpica per Patrick Vantuyne
Molts cúmuls estel·lars i nebuloses del cel del planeta Terra estan associats amb el nom de l’astrònom Charles Messier pel seu famós catàleg del segle XVIII. El nom també es dóna a aquests dos grans i notables cràters que hi ha a la Lluna.
Destacant sobre el fosc i suau Mar de la Fecunditat o Mare Fecunditatis, Messier (a l’esquerra) i Messier A tenen unes dimensions de 15 per 8 i 16 per 11 quilòmetres, respectivament. Les formes allargades s’expliquen per la trajectòria amb un angle molt petit seguida per l’objecte que, movent-se d’esquerra a dreta, va impactar i va excavar els cràters. L’impacte superficial també va donar lloc a dos raigs brillants de material que s’estén sobre la superfície (a la dreta, més enllà de la imatge).
Aquesta sorprenent fotografia del parell de cràters, pensada per a ser vista amb ulleres vermell/blau (vermell per l’ull esquerre), ha estat creada recentment a partir dels escanejos en alta resolució de dues fotografies (AS11-42-6304, AS11-42-6305) fetes durant la missió Apol·lo 11 a la Lluna.
APOD    Etiquetes: