Els dobles discos de pols d’HD 95086

Quin aspecte tenen altres sistemes estel·lars?
Per ajudar a esbrinar-ho, els astrònoms estan duent a terme observacions detallades en llum infraroja d’estrelles properes per tal de veure quines tenen discos de pols que podrien estar formant planetes. Les observacions realitzades pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA i l’Observatori Espacial Herschel de l’ESA han descobert que el sistema planetari HD 95086 té dos discos de pols: un calent a prop de l’estrella mare i un fred més lluny.
La il·lustració mostra l’aspecte que tindria el sistema, amb uns hipotètics planetes anellats que orbiten entre els discos. Aquests planetes podrien haver creat el gran buit que hi ha entre els discos en absorbir i desviar la pols amb la seva gravetat.
HD 95086 és una estrella blava un 60 per cent més massiva que el nostre Sol. Es troba a uns 300 anys llum de la Terra i és visible amb prismàtics a la constel·lació Carina. L’estudi del sistema HD 95086 pot ajudar als astrònoms a comprendre millor la formació i l’evolució del Sistema Solar i de la Terra.