Els filaments de la galàxia NGC 1275

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA. Processament & Copyright: Domingo Pestana

Què és el que manté units els filaments d’aquesta galàxia? Els filaments persisteixen a NGC 1275 tot i que el daltabaix de les col·lisions galàctiques hauria de destruir-los.
En primer lloc, la galàxia activa NGC 1275 és el membre central i dominant de l’enorme i relativament proper cúmul de galàxies Perseus. D’aspecte salvatge observada en longituds d’ona visibles, la galàxia també és una magnífica font de raigs X i d’emissions de ràdio. NGC 1275 acreix matèria a mesura que galàxies senceres cauen en el seu interior i, en última instància, alimenten un forat negre supermassiu que hi ha en el nucli de la galàxia.
Aquesta composició, recreada a partir de les dades de l’arxiu del Telescopi Espacial Hubble, posa de manifest les restes galàctiques i els filaments de gas brillant resultants, alguns de fins a 20.000 anys llum de llarg. Les observacions indiquen que aquestes estructures, empeses fora del centre de la galàxia per l’activitat del forat negre, es mantenen unides per camps magnètics. NGC 1275, també coneguda com a Perseus A, abasta més de 100.000 anys llum i es troba a uns 230 milions d’anys llum de distància.

APOD