Els núvols d’hidrogen de M 33

La preciosa galàxia espiral M 33 sembla contenir més que una part considerable de gas hidrogen resplendent.
La fotografia de telescopi mostra els núvols vermellosos d’hidrogen ionitzat o regions HII que hi ha en els 30.000 anys llum més interiors de la galàxia. Aquestes enormes regions HII, esteses sobre els braços espirals de M 33 que s’enrotllen cap al nucli, són unes de les guarderies estel·lars més grans conegudes, és a dir, llocs on es formen estrelles de vida curta però molt massives. La intensa radiació ultraviolada procedent d’aquestes estrelles massives i lluminoses ionitza el gas hidrogen circumdant i produeix la característica brillantor vermella.
Per tal de produir aquesta imatge en color de la galàxia s’han fet servir les dades de banda ampla i s’han combinat amb les dades de banda estreta captades a través d’un filtre d’hidrogen alfa que transmet la llum de la línia d’emissió més intensa de l’hidrogen. Per veure les dades monocromàtiques de banda estreta, passeu el cursor per sobre de la imatge o bé contempleu aquest vídeo dels núvols d’hidrogen de M 33.
M 33, un membre destacat del grup local de galàxies, també es coneix com a la galàxia del Triangle i es troba a uns 3 milions d’anys llum de distància.
APOD