Els núvols d’hidrogen de M33

Crèdits & CopyrightDanilo Pivato, Gimmi Ratto

La magnífica galàxia espiral M33 sembla contenir més que una part considerable de gas hidrogen resplendent. També coneguda com a la galàxia del Triangle, M33 és un membre destacat del grup local de galàxies i es troba a uns 3 milions d’anys llum de distància.
La fotografia de telescopi mostra els núvols vermellosos d’hidrogen ionitzat o regions HII que hi ha en els 30.000 anys llum més interiors de la galàxia. Aquestes enormes regions HII són unes de les guarderies estel·lars més grans conegudes, uns llocs on es formen estrelles de vida curta però molt massives. La intensa radiació ultraviolada procedent d’aquestes estrelles massives i lluminoses ionitza el gas hidrogen circumdant i, en última instància, produeix la característica brillantor vermella.
Per tal de produir aquesta imatge en color de la galàxia es van fer servir les dades de banda ampla i es van combinar amb les dades de banda estreta captades a través d’un filtre d’hidrogen alfa que transmet la llum de la línia d’emissió més intensa de l’hidrogen.