Els núvols d’hidrogen de M33

Dades: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Space Telescope. Processament: Robert Gendler
Dades addicionals: BYU, Robert Gendler, Johannes Schedler, Adam Block. Copyright: Robert Gendler, Subaru Telescope, NAOJ

La magnífica galàxia espiral M33 sembla contenir més que una part considerable de gas hidrogen brillant. També coneguda com a la galàxia del Triangle, M33 és un membre destacat del Grup Local de galàxies i es troba a tan sols 3 milions d’anys llum de distància.
Aquesta formidable composició de 25 panells presenta els 30.000 anys llum més interiors de la galàxia. Basada en dades de telescopis espacials i terrestres, la imatge de M33 mostra els núvols vermellosos d’hidrogen ionitzat de la galàxia o regions HII. Desprenent-se dels braços en espiral que apunten al nucli, aquestes enormes regions HII de M33 són algunes de les guarderies estel·lars més grans conegudes, és a dir, llocs on es formen estrelles molt massives però de vida curta. La intensa radiació ultraviolada procedent d’aquestes estrelles ionitza el gas hidrogen circumdant i, en última instància, produeix la característica resplendor vermella. Per millorar aquesta imatge es van combinar les dades de banda ampla amb les dades de banda estreta captades a través d’un filtre d’hidrogen-alfa que transmet la llum de la línia d’emissió més intensa de l’hidrogen.

APOD