Els Perseids, per sota

Crèdits: Ron Garan, ISS Expedition 28 Crew, NASA
Els habitants del planeta Terra van contemplar l’any passat la pluja de meteors dels Perseids mirant cap amunt el cel nocturn il·luminat per la Lluna. En canvi, aquesta magnífica fotografia feta el 13 d’agost de 2011 per l’astronauta Ron Garan mostra un meteor dels Perseids mirant cap avall.
Des de la perspectiva de Garan, a bord de l’Estació Espacial Internacional en òrbita a una altitud d’uns 380 quilòmetres, els Perseids passen com un raig per sota escombrant la pols deixada pel cometa Swift-Tuttle i escalfada fins a la incandescència.
Els grans de pols brillant del cometa viatgen a uns 60 quilòmetres per segon a través de l’atmosfera més densa que hi ha a uns 100 quilòmetres sobre la superfície de la Terra.
En aquest cas, el flaix del meteor en escorç es veu a la dreta del centre de la fotografia, per sota del limbe corbat de la Terra i d’una capa de resplendor verdosa, just per sota de la brillant estrella Arcturus.
Voleu mirar cap amunt la pluja dels Perseids d’aquest any? Doncs esteu de sort. Aquest cap de setmana la pluja assolirà gairebé el màxim i, a més, hi haurà poca interferència de la Lluna en quart minvant que sortirà unes hores abans que el Sol.