Els principals telescopis de la Terra investiguen GRB 130427A

Crèdits de la il·lustració: NASA, DOE, Fermi LAT Collaboration
Els principals telescopis de la Terra i de l’espai estan investigant una formidable explosió que ha tingut lloc en l’Univers proper.
Aquesta explosió de raigs gamma, anomenada GRB 130427A, va ser detectada per primera vegada en raigs X d’alta energia pel satèl·lit Swift que orbita la Terra; ràpidament, en va informar a la Terra. Als tres minuts, el telescopi ISON de mig metre de Nou Mèxic va captar l’esclat en llum visible, va assenyalar-ne l’extrema lluminositat i va transmetre’n les coordenades més exactes. A continuació, la brillant contrapart òptica era rastrejada per diversos telescopis ràpidament re-orientables com ara el telescopi P60 de 2 metres de Califòrnia, el telescopi PAIRTEL de 1,3 metres de Nou Mèxic i el telescopi Faulkes de 2 metres que hi ha a Hawaii.
Al cap de dues hores, el telescopi Gemini Nord de 8,2 metres de Hawaii va observar un desplaçament al vermell de 0,34 i va ubicar l’explosió a uns 470 milions d’anys llum de distància, una distància considerada pròxima en termes cosmològics. Aleshores es van escanejar imatges prèviament gravades pels monitors de cel complet del RAPTOR i es va trobar una contrapart òptica molt lluminosa (de magnitud 7,4) produïda 50 segons abans de l’esclat detectat pel Swift.
També han detectat senyals de GRB 130427A, l’explosió més brillant dels últims anys, el Very Large Array, en ones de ràdio de baixa energia, i el satèl·lit Fermi, en les energies més altes mai registrades. A més, neutrinos, ones gravitatòries i telescopis dissenyats per detectar només fotons de molt alta energia estan sent comprovats per si en les seves dades hi ha indicis de GRB 130427A.
L’animació mostra com, per un moment, tot el cel en raigs gamma queda dominat per l’intens resplendor de GRB 130427A.
El seguiment de la contrapart òptica de l’explosió és permanent ja que existeix la possibilitat que aviat aparegui el resplendor d’una supernova clàssica.