Els sols joves de NGC 7129

Dins de la polsosa NGC 7129, a uns 3.000 anys llum de distància a la constel·lació Cepheus, encara hi ha sols joves. Aquestes estrelles tenen una edat relativament tendra, només uns milions d’anys. Segurament, el nostre Sol es va formar en un viver estel·lar similar fa uns cinc mil milions d’anys.
A la imatge destaquen els preciosos núvols de pols blavosa que reflecteixen la llum estel·lar juvenil. Les formes compactes i vermelles també són indicadors d’objectes estel·lars joves i energètics. Coneguts com objectes Herbig-Haro, es caracteritzen per la forma i el color del gas hidrogen que brilla impactat pels dolls que flueixen de les estrelles acabades de néixer. Els llargs i pàl·lids filaments d’emissió vermellosa que es barregen amb els núvols blavosos són causats pels grans de pols que converteixen la invisible llum estel·lar ultraviolada en llum vermella visible mitjançant fotoluminescència. A la llarga, el gas i la pols originals de la regió es dispersaran i, a mesura que el cúmul orbiti el centre de la galàxia, les estrelles es distanciaran progressivament.
El processament d’aquesta notable imatge composta ha posat de manifest els tènues brins vermells d’emissió que hi ha a la part superior dreta. Recentment s’han identificat com un romanent de supernova i estan sent analitzats per Bo Reipurth (Universitat de Hawaii), que és qui va obtenir la imatge amb el telescopi Subaru. A la distància estimada de NGC 7129, aquesta vista telescòpica abasta més de 40 anys llum.