En directe: esperant que Venus creui el Sol

Crèdits: NASA/SDO & the AIA, EVE, i els equips HMI
Avui Venus passa per davant del Sol. Una manera de seguir aquest singular esdeveniment és recarregar repetidament aquesta imatge en directe del Sol durant l’interval de temps adequat i buscar-hi un punt fosc circular.
Les àrees fosques més petites són taques solars. El punt circular és el planeta Venus. El punt fosc tan sols apareixerà durant unes hores molt concretes, des de les 22:10 del 5 juny de 2012 fins a les 04:50 del 6 de juny (Temps Universal).
Aquest trànsit és el tipus d’eclipsi solar més rar conegut, molt més rar que un eclipsi de Sol per la Lluna o, fins i tot, pel planeta Mercuri. De fet, el proper trànsit de Venus davant del Sol es produirà el 2117.
Tothom que tingui una visió clara del Sol pot sortir a l’exterior i contemplar el trànsit mitjançant la projecció de la llum solar sobre una paret a través d’un forat en una cartolina. Com que aquest trànsit de Venus és tan insòlit i es pot veure des de gran part de la Terra, s’espera que sigui un dels esdeveniments celestes més fotografiats de la història.
Aquesta imatge en directe del Sol està captada pel Solar Dynamics Observatory en òrbita al voltant de la Terra. Es pot actualitzar cada 15 minuts.