Epicicles del Fermi: el rastre del púlsar Vela

El Telescopi Espacial de raigs gamma Fermi orbita el planeta Terra cada 95 minuts i explora el cosmos a energies extremes. Per disseny, es gronxa cap al nord i després cap al sud en òrbites alternes amb la finalitat d’estudiar el cel amb el seu Large Area Telescope (LAT). Fa una rotació completa cada 54 dies i gira de manera que els panells solars es mantenen apuntant al Sol per obtenir energia. A més, l’eix de l’òrbita es desplaça amb un moviment de precessió com una baldufa.
Com a resultat d’aquesta diversitat de cicles, des de la perspectiva de la sonda espacial els rastres de les fonts de raigs gamma dibuixen unes formes complexes; aquesta fascinant figura de la trajectòria del púlsar Vela n’és una mostra. Centrada en el camp de visió del LAT, la trama s’estén per 180 graus i segueix la posició de Vela des de l’agost de 2008 fins l’agost de 2010. La concentració prop del centre indica que Vela es trobava en la regió sensible del camp del LAT durant gran part d’aquest període.
El púlsar Vela, nascut de l’explosió letal d’una estrella massiva de la nostra Via Làctia, és una estrella de neutrons que gira 11 vegades per segon. En el cel de raigs gamma és la font permanent que brilla més.