Espectres des de l’espai

Crèdits: NASAExpedition 44

El 10 d’agost, una vella Lluna i les estrelles d’Orion s’elevaven sobre l’horitzó de llevant. La Lluna minvant era encara prou brillant per a quedar sobreexposada en aquesta fotografia presa des d’un altre gran satèl·lit de la Terra, l’Estació Espacial Internacional.
Per damunt del limbe nocturn del planeta hi ha una luminescència atmosfèrica verdosa que perfila l’atmosfera. Sobre el sud de Mèxic hi ha les llums de la ciutat i els flaixos de tempestes elèctriques. La instantània mostra també la sorprenent aparició d’una estranya forma de llamp a l’atmosfera superior, un gran espectre vermell captat a l’extrem dret per damunt d’un llamp.
Mentre que el moviment orbital de l’Estació Espacial fa que les llums de la ciutat es desdibuixin i deixin rastres durant l’exposició, l’extremadament breu flaix de l’espectre vermell és nítid. Actualment se sap que aquests espectres estan associats amb tempestes elèctriques, però no se sap com es produeixen, si afecten al circuit elèctric atmosfèric global, i si estan relacionats amb altres fenòmens de l’atmosfera superior com ara els dolls blaus o els resplendors de raigs gamma terrestres.