Estrelles versus muntanyes

Crèdits: ESA, Hubble, NASA
Són estrelles davant de muntanyes de gas, a la nebulosa NGC 2174, i les estrelles guanyen.
Dit amb més precisió: l’energètica llum i els vents de les estrelles massives acabades de formar estan evaporant i dispersant els vivers estel·lars foscos en els quals s’han engendrat.
Les estructures de NGC 2174 són, en realitat, molt més fines que l’aire i semblen muntanyes a causa de les relativament petites quantitats de pols interestel·lar opaca.
NGC 2174 es pot observar amb uns binocles a la constel·lació d’Orion, a prop del cap del caçador celeste. A uns 6.400 anys llum de distància, aquest brillant núvol còsmic cobreix una àrea més gran que la Lluna plena i envolta diversos cúmuls oberts d’estrelles joves.
La imatge, obtinguda pel Telescopi Espacial Hubble, mostra una densa regió interior que a penes s’estén uns tres anys llum. La paleta de colors adoptada representa l’emissió d’hidrogen, normalment vermella, en tons verds, i posa l’accent en l’emissió de sofre en vermell i la d’oxigen en blau.
D’aquí a uns pocs milions d’anys, les estrelles de NGC 2174 guanyaran probablement la partida i tota la muntanya de pols es dispersarà.