Europa gibosa

Crèdits: Galileo Project, JPL, NASA; reprocessada per Ted Stryk
Tot i que la fase d’aquest satèl·lit pot semblar familiar, el satèl·lit no ho és pas. En realitat, aquesta fase gibosa mostra part d’Europa, el satèl·lit de Júpiter.
La sonda Galileo va captar aquesta imatge durant la missió en òrbita al voltant de Júpiter entre 1995 i 2003. S’hi poden veure planúries de gel brillant, esquerdes que arriben fins a l’horitzó, i taques fosques que probablement contenen gel i brutícia. El terreny elevat és particularment evident a prop del terminador, on projecta ombres.
Europa és gairebé de la mateixa grandària que la Lluna, però és molt més llis i té poques elevacions o grans cràters d’impacte. L’evidència i les imatges de la sonda Galileo indiquen que sota la superfície gelada podria haver-hi oceans líquids. Per verificar les especulacions sobre la possible existència de vida en aquests mars, NASA i ESA han posat en marxa el Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), un projecte de llançar cap al 2020 una sonda per explorar Júpiter i, en particular, Europa.
Les recents observacions del Telescopi Espacial Hubble indiquen noves evidències de què a Europa, igual que al satèl·lit de Saturn Enceladus, hi ha gel que escapa de la superfície.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day