Mentre sobrevolava el sistema jovià a finals de la dècada de 1990, la sonda Galileo va captar unes vistes impressionants d’Europa i va detectar-hi evidències que la superfície gelada del satèl·lit amaga segurament un oceà global profund.
Les dades d’Europa de la Galileo s’han remasteritzat aquí mitjançant calibracions millorades per tal de produir una imatge en color que s’aproximi al que veuria l’ull humà. Les llargues fractures corbades d’Europa indiquen que hi ha aigua líquida subterrània. Les flexions a causa de les marees que experimenta el gran satèl·lit en la seva òrbita el·líptica al voltant de Júpiter proporciona l’energia que manté aquest oceà en estat líquid. Més prometedora, però, és la possibilitat que, fins i tot en absència de llum solar, aquest mateix procés també podria proporcionar l’energia necessària per mantenir-hi vida, cosa que fa d’Europa un dels millors llocs per buscar vida més enllà de la Terra. La Juno, actualment en òrbita joviana, ha sobrevolat repetidament aquest món aquàtic, i ha retornat imatges i dades que exploren l’habitabilitat d’Europa.
Aquest octubre veurem el llançament de l’Europa Clipper de la NASA en un altre viatge d’exploració. La sonda farà uns 50 sobrevols i s’aproparà a menys de 25 quilòmetres de la superfície gelada d’Europa.