Fa 50 anys: el planeta de Yuri

Crèdits: ISS Expedition 7 Crew, EOL, NASA
El 12 d’abril de 1961, el cosmonauta soviètic Yuri Alexseyevich Gagarin es va convertir en el primer ésser humà a viatjar a l’espai.
La nau espacial Vostok 1, controlada a distància, el va impulsar a una altitud d’uns 300 quilòmetres i el va portar a fer una òrbita al voltant del planeta Terra.
Al comentar el panorama des de l’espai, Gagarin va dir: “El cel és molt fosc, la Terra és blavosa. Tot es veu molt clar”. L’espectacle devia ser semblant al d’aquesta imatge captada, el 2003, des de l’Estació Espacial Internacional.
Alan Shepard, el primer astronauta dels EUA, no seria llançat a l’espai fins gairebé un mes més tard, en un vol suborbital relativament curt.
Nascut el 9 de març de 1934, Gagarin era un pilot militar abans de ser elegit, el 1960, per al primer grup de cosmonautes. Com a resultat de l’històric vol es va convertir en un heroi internacional i en una llegenda.
Gagarin va morir el 1968 quan l’avió MIG en què volava es va estavellar durant un entrenament. Després de rebre un funeral d’heroi, les seves cendres van ser enterrades a la Muralla del Kremlin.
Vint anys més tard, en un altre 12 abril, de 1981, la NASA va llançar el primer transbordador espacial.