Firmament nocturn de dos hemisferis

El Sol està amagat per un horitzó que travessa el centre d’aquesta imatge de dos hemisferis del firmament nocturn de la Terra.
Les composicions cosides digitalment es van registrar des de les latituds corresponents, una a 29 graus al nord i l’altra a 29 graus al sud de l’equador del planeta. A la part superior hi ha una vista nord captada el febrer del 2020 des de l’Observatori IAC de La Palma. A la part inferior hi ha la ben aparellada vista sud captada l’abril de 2016 des de l’Observatori La Silla de l’ESO. En aquesta projecció, la Via Làctia discorre gairebé verticalment per sobre i per sota de l’horitzó. A prop del centre galàctic i a la meitat inferior de la imatge destaquen els núvols foscos i les nebuloses brillants. A la meitat superior, el lluminós Venus està immers en la llum zodiacal, això és, la llum del Sol escassament dispersa per la pols interplanetària que dibuixa el pla eclíptic del Sistema Solar en un cercle complet sobre el firmament estrellat. Les grans cúpules dels telescopis s’amunteguen al llarg de l’horitzó invertit de La Silla, mentre que per sobre del centre s’aixequen els telescopis multimirall MAGIC de La Palma.
Exploreu aquest firmament nocturn de dos hemisferis i també podeu trobar-hi la galàxia d’Andròmeda i el Gran i el Petit Núvols de Magalhães.

Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day