Flamarada solar en raigs gamma

Què és el que brilla en el cel en raigs gamma?
Normalment, la resposta és el més exòtic i energètic dels ambients astrofísics (com les galàxies actives alimentades per forats negres supermassius o els púlsars extraordinariament densos): els romanents giratoris d’estrelles que han explotat.
El 7 de març, però, una potent flamarada solar, una de la sèrie de recents erupcions solars, va dominar el cel en raigs gamma amb energies de fins a mil milions de vegades l’energia dels fotons de llum visible.
Aquests dos panells il·lustren la intensitat d’aquesta flamarada solar en les imatges del cel complet enregistrades pel Telescopi Espacial de Raigs Gamma Fermi.
El 6 de març, com la majoria de dies, el Sol era gairebé invisible pels detectors del Fermi. Però durant la potent flamarada de classe X va esdevenir gairebé 100 vegades més brillant en raigs gamma que, fins i tot, el púlsar de la constel·lació Vela.
A la vista del Fermi, actualment el Sol s’ha esvaït. Però segurament tornarà a brillar en el cel en raigs gamma a mesura que el cicle d’activitat solar s’acosti al seu màxim.