El Gegenschein sobre Xile

És més fosc el cel nocturn en la direcció oposada al Sol? Doncs no. De fet, en un cel molt fosc i a 180 graus del Sol es pot veure una feble resplendor rarament perceptible coneguda com gegenschein (contrallum en alemany).
El gegenschein és llum solar dispersada per petites partícules de pols interplanetària. Aquestes partícules de pols són estelles mil·limètriques procedents d’asteroides que orbiten en el pla de l’eclíptica dels planetes.
La fotografia, obtinguda l’any passat, és una de les més espectaculars que s’han fet del gegenschein. És una llarga exposició d’un cel extremadament fosc sobre l’Observatori Las Campanas (Xile) que mostra el gegenschein tan clarament que, fins i tot, s’hi veu una resplendor que l’envolta.
Al fons hi ha objectes notables com ara la galàxia d’Andròmeda, el cúmul estel·lar de les Plèiades, la nebulosa Califòrnia, el cinturó d’Orion just a sota de la nebulosa d’Orion i a l’interior del bucle de Barnard, i les brillants estrelles Sirius i Betelgeuse.
El gegenschein es distingeix de la llum zodiacal prop del Sol per l’elevat angle de reflexió. Durant el dia, des d’un avió es pot veure un fenomen similar al gegenschein anomenat la glòria en l’aire o en els núvols reflectants oposats al Sol.