GRAIL cartografia la gravetat de la Lluna

Crèdits & Copyright: NASA, JPL-Caltech, MIT, GSFC
Com es va formar la Lluna? Per esbrinar-ho, el 2011 la NASA va llançar els satèl·lits bessons Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) per orbitar i cartografiar la gravetat de la superfície de la Lluna amb un detall sense precedents.
La imatge és un dels mapes GRAIL resultants. Les regions de gravetat una mica més lleugera es representen en blau i les regions de gravetat una mica més intensa en vermell.
L’anàlisi de les dades del GRAIL indiquen que la Lluna té una crosta superficial inesperadament poc profunda d’uns 40 quilòmetres de gruix i d’una composició similar a la Terra.
Tot i que s’han descobert altres sorprenents estructures que seguiran investigant-se, en general els resultats reforcen la hipòtesi de què la Lluna es va formar principalment a partir de material de la Terra resultant d’una tremenda col·lisió que va tenir lloc en els primers anys del nostre Sistema Solar, fa uns 4,5 mil milions d’anys.
Després de completar la missió i d’esgotar el combustible, els dos satèl·lits GRAIL, Ebb i Flow, es van estavellar contra un cràter lunar a uns 6.000 quilòmetres per hora.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day