Per què l’asteroide Bennu expulsa grava a l’espai? Ningú n’està segur.
El descobriment, ocorregut durant diversos episodis de la sonda ORISIS-REx de la NASA, va ser inesperat. Les principals hipòtesis de l’ejecció inclouen impactes de meteoroides que orbiten el Sol, sobtades fractures tèrmiques d’estructures internes i l’alliberament sobtat d’un doll de vapor d’aigua.
La composició de dues imatges mostra una expulsió que es va produir a principis del 2019, amb les ejeccions que reflecteixen el Sol a la dreta. Les dades i les simulacions mostren que la grava gran sol caure de nou a l’asteroide giratori de 500 metres, mentre que les roques més petites salten per la superfície i escapen completament de la baixa gravetat de l’asteroide amb forma de diamant que s’acosta a la Terra. Es creia que els dolls i les ejeccions superficials eren predominantment cosa dels cometes, responsables de les seves cues, comes i posteriors pluges de meteors sobre la Terra.
La sonda OSIRIS-REx va arribar a 101955 Bennu a finals del 2018 i està previst que hi aterri per recollir-ne una mostra superficial l’octubre del 2020. Si tot va bé, aquesta mostra es retornarà a la Terra per a una anàlisi detallada durant el 2023. Bennu va ser escollit com a destinació d’OSIRIS-REx en part perquè la seva superfície mostra potencial per revelar compostos orgànics procedents dels primers dies del Sistema Solar, uns compostos que podrien haver estat els components bàsics de la vida a la Terra.