Guerres galàctiques: M81 contra M82

A la cantonada inferior esquerra, envoltada de braços espirals blaus, hi ha la galàxia espiral M81. A la cantonada superior dreta, destacada pel gas vermell i els núvols de pols, hi ha la galàxia irregular M82. Aquesta impressionant vista mostra les dues enormes galàxies entrellaçades en un combat gravitatori que ha tingut lloc durant els últims mil milions d’anys.
La gravetat de cada galàxia afecta de forma dramàtica a l’altra durant cada passada de centenars de milions d’anys. En l’última ronda, la gravetat de M82 va aixecar segurament ones de densitat que es propagaven al voltant de M81, cosa que va produir la riquesa dels braços espirals de M81. Però M81 va deixar M82 amb violentes regions de formació estel·lar i núvols de gas en col·lisió tan energètics que la galàxia brilla en raigs X.
Aquesta gran batalla es veu des de la Terra a través de la feble resplendor d’una nebulosa de flux integrat, un complex poc estudiat de núvols de gas i de pols que hi ha a la nostra Via Làctia. En uns pocs milers de milions d’anys, la batalla acabarà amb una sola galàxia.