Hickson 44 a Leo

Explorant el cel a la recerca de galàxies, l’astrònom canadenc Paul Hickson i els seus col·legues van identificar uns 100 grups compactes de galàxies ara anomenats, apropiadament, Grups Compactes de Hickson.
Les quatre galàxies més destacades d’aquest fascinant panorama de telescopi constitueixen un d’aquests grups, el Hickson 44, que es troba a uns 100 milions d’anys llum de distància a la constel·lació de Leo.
Les dues galàxies espirals del centre d’aquesta imatge són la NGC 3190, amb les bandes deformades de pols que li són característiques, i la NGC 3187, amb forma de S. Juntament amb la brillant el·líptica NGC 3193, a la dreta, les tres també es coneixen com Arp 316. L’espiral de la cantonada superior esquerra és la NGC 3185, el quart membre del Grup de Hickson.
Com altres galàxies dels Grups de Hickson, mostren signes de distorsió i d’increment de formació d’estrelles que posen en evidència les estrebades gravitacionals d’una guerra que, a la llarga i en una escala de temps còsmica, donarà lloc a fusions de galàxies. Actualment, el procés de fusió s’entén com una fase normal de l’evolució de les galàxies, inclosa la nostra Via Làctia.
NGC 3190 fa uns 75.000 anys llum de diàmetre a la distància estimada de Hickson 44.

APOD