Hickson 91 a Piscis Austrinus

Crèdit & CopyrightCHART32 Team. Processament: Johannes Schedler

Quan exploraven el cel a la recerca de galàxies, l’astrònom canadenc Paul Hickson i els seus col·legues van identificar uns 100 grups compactes de galàxies, ara anomenats apropiadament Grups Compactes de Hickson (HCGs).
Aquesta imatge telescòpica mostra un d’aquests grups de galàxies, HCG 91, amb profusió de detalls. Les tres galàxies espirals del grup que hi ha al centre estan bloquejades en una estrebada gravitatòria i les seves interaccions produeixen cues de marea tènues però visibles de més de 100.000 anys llum de longitud. Les topades entre elles desencadenen una furiosa formació d’estrelles. En una escala de temps còsmica, el resultat serà una fusió en una sola gran galàxia, un procés que actualment s’entén que és una fase normal de l’evolució de les galàxies, entre les quals la nostra Via Làctia.
HCG 91 es troba a uns 320 milions d’anys llum a la constel·lació Piscis Austrinus. Però aquesta imatge increïblement profunda també capta evidències de cues de marea més tènues i d’interaccions de galàxies que tenen lloc a uns 2 mil milions d’anys llum de distància.