Kepler-186f, de la mida de la Terra

Crèdit de la il·lustració: NASA Ames / SETI Institute / JPL-Caltech. Descobriment: Elisa V. Quintana, et al.
El planeta Kepler-186f és el primer planeta de la mida de la Terra que es troba dins de la zona habitable d’una estrella que no és el Sol.
Aquest món llunyà, descobert a partir de les dades de la prolífica sonda caçadora de planetes Kepler, orbita una estrella mare que és una freda i tènue nana M de la meitat de la mida i la massa del Sol i que es troba a uns 500 anys llum de distància a la constel·lació Cygnus. Les nanes M són habituals: un 70 per cent de les estrelles de la Via Làctia ho són.
Kepler-186F orbita l’estrella nana M una vegada cada 130 dies a menys de 53 milions de quilòmetres (aproximadament la distància entre Mercuri i el Sol) dins de la zona habitable on les temperatures superficials permeten l’existència d’aigua líquida.
En aquest llunyà sistema es coneixen quatre planetes. Els quatre són tan sols una mica més grans que la Terra i es troben en òrbites molt més properes, com s’il·lustra en aquesta imatge. Mentre que la grandària i l’òrbita de Kepler-186f són ben conegudes, la massa i la composició no ho són, i no es poden determinar mitjançant la tècnica del trànsit de la Kepler. No obstant això, els models suggereixen que podria ser rocós i tenir atmosfera, cosa que el fa ser potencialment l’exoplaneta més semblant a la Terra descobert fins ara