La complexa cua d’ions del cometa Lovejoy

Què causa l’estructura de la cua del cometa Lovejoy?
El cometa C/2014 Q2 (Lovejoy), que actualment resplendeix a simple vista i es troba prop de la màxima brillantor, ha exhibit una cua d’ions exquisidament detallada. Com el seu nom indica, la cua d’ions està feta de gas ionitzat, un gas empoderat per la llum ultraviolada del Sol que el vent solar empeny cap a l’exterior. El vent solar és força estructurat i esculpit pel camp magnètic complex i sempre canviant del Sol. L’efecte del vent solar combinat amb diversos dolls de gas procedents del nucli del cometa dóna lloc a la complexa estructura de la cua.
Seguint el vent es pot veure com l’estructura de la cua del cometa Lovejoy es mou cap a fora des del Sol i, fins i tot, com altera el seu aspecte ondulat amb el temps. El color blau de la cua d’ions està dominat per la recombinació de molècules de monòxid de carboni, mentre que el color verd de la coma que envolta el cap del cometa està creat principalment per una lleugera quantitat de molècules diatòmiques de carboni recombinades.
La imatge és una composició de tres fotografies preses fa nou dies des de l’Observatori IRIDA que hi ha a Bulgària.
El cometa Lovejoy va passar pel punt més proper a la Terra fa dues setmanes i serà al punt més proper al Sol en uns deu dies. Després, el cometa s’esvairà mentre es dirigeix de nou cap al Sistema Solar exterior, per tornar en uns 8.000 anys.