La fusió de NGC 2623

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processament: Martin Pugh
NGC 2623 és en realitat dues galàxies que s’estan convertint en una. La parella, visible en les etapes finals de la titànica fusió galàctica, es troba a uns 300 milions d’anys llum de distància a la constel·lació Cancer.
El violent encontre entre les dues galàxies que podrien haver sigut similars a la Via Làctia ha produït la formació d’estrelles a prop del nucli lluminós i al llarg de les vistoses cues de marea. Plenes de pols, de gas i de cúmuls d’estrelles joves i blaves, aquestes cues de marea en oposició s’estenen molt més de 50.000 anys llum des del nucli fusionat.
L’acreció causada per un forat negre supermassiu, segurament desencadenat per la fusió, impulsa l’activitat de la regió nuclear. La formació d’estrelles i l’actiu nucli galàctic fan que NGC 2623 brilli en tot l’espectre.
Aquesta nítida fotografia de NGC 2623 (també coneguda com Arp 243) es basa en les dades visuals del Hubble Legacy Archive. Espargides per tot el camp de visió també revela galàxies de fons encara més llunyanes.