La galàxia espiral M 81 i el bucle d’Arp

Crèdit & Copyright: Bernard Miller
La majestuosa i bella M 81, similar en grandària a la nostra galàxia, la Via Làctia, és una de les galàxies més brillants que hi ha al cel del planeta Terra. Es troba a 11,8 milions d’anys llum de distància a la constel·lació septentrional de l’Óssa Major (Ursa Major).
Aquesta imatge profunda de la regió revela detalls del brillant nucli groc, però al mateix temps mostra trets més tènues que hi ha al llarg dels magnífics braços espirals blaus de la galàxia i diverses bandes de pols. També mostra l’estructura arquejada coneguda com el bucle d’Arp, que sembla sorgir del disc de la galàxia a la part superior dreta.
Estudiat durant la dècada de 1960, es creia que el bucle d’Arp era una cua de marea, o sigui, material arrancat de M 81 per la interacció gravitatòria amb la galàxia veïna M 82. Però una investigació posterior demostra que almenys part del bucle d’Arp es troba segurament dins de la nostra galàxia. Els colors del bucle en llum visible i infraroja coincideixen amb els colors dels omnipresents núvols de pols, els relativament inexplorats cirrus galàctics que hi ha a tan sols uns centenars d’anys llum per sobre del pla de la Via Làctia. Juntament amb les estrelles de la Via Làctia, aquests núvols de pols es troben en primer pla d’aquesta magnífica vista.
Just per sobre de la gran espiral es pot veure la galàxia nana companya M 81 (Holmberg IX).
Al cel, aquesta imatge abasta uns 0,5 graus, aproximadament la grandària de la Lluna plena.
Idioma »