La galàxia gegant NGC 6872

Crèdits: Sydney Girls High School Astronomy Club,
Travis Rector (Univ. Alaska), Ángel López-Sánchez (Australian Astronomical Obs./ Macquarie Univ.), Australian Gemini Office
NGC 6872 és una galàxia espiral enorme: fa més de 400.000 anys llum d’amplada, o sigui, unes 4 vegades l’amplada de la nostra gran Via Làctia. Es troba a uns 200 milions d’anys llum de distància cap al sud de la constel·lació Pavo (Gall Dindi).
La forma estirada d’aquesta galàxia es deu a la interacció gravitatòria amb la galàxia propera més petita IC 4970, una interacció que, a la llarga, podria donar lloc a la fusió de les dues galàxies. En la fotografia, obtinguda pel telescopi Gemini Sud de 8 metres de Xile, IC 4970 es veu just a sota i a la dreta del nucli de la galàxia gegant.
La idea de visualitzar aquesta titànica col·lisió de galàxies prové de l’assaig guanyador del concurs convocat l’any passat per l’observatori Gemini, obra del Sydney Girls High School Astronomy Club.
A més dels aspectes estètics i inspiradors, les membres d’aquest club van argumentar que una imatge en color pot ser més que una imatge bonica. En l’assaig guanyador assenyalen que “quan la imatge conté suficients dades de color pot revelar informació sobre les diferents poblacions d’estrelles, la seva formació, el ritme de formació a causa de la interacció, així com el nivell de pols i gas present en aquestes galàxies”.

Nota de l’editor: Per a les escoles d’Austràlia, aquí hi ha informació sobre el concurs convocat el 2011.

APOD