La gran nebulosa de la Carina

Crèdit & Copyright: Lorand Fenyes
La gran nebulosa de la Carina, també coneguda com a NGC 3372, és una de les regions de formació d’estrelles de la nostra galàxia i una joia del cel del sud que s’estén per més de 300 anys llum.
Com la gran nebulosa d’Orion, més septentrional i petita, la nebulosa de la Carina és fàcilment visible a ull nu tot i que es troba a una distància de 7.500 anys llum (unes 5 vegades més allunyada).
Aquesta magnífica fotografia de telescopi revela detalls dels brillants filaments de gas interestel·lar de la regió i dels foscos núvols de pols. El camp de visió, més ample en grandària angular que la Lluna plena, s’estén per més de 300 anys llum.
La nebulosa de la Carina és la llar d’estrelles joves i molt massives com ara l’enigmàtica variable Eta Carinae, una estrella amb més de 100 vegades la massa del Sol. Eta Carinae és l’estrella més brillant que hi ha prop del centre de la imatge, just a l’esquerra de la polsosa nebulosa Ull de Pany (NGC 3324). Les imatges de raigs X indiquen que la gran nebulosa de la Carina ha sigut una veritable fàbrica de supernoves; la mateixa Eta Carinae aviat podria ser-ne una.