La Gravity Probe B confirma l’existència del gravitomagnetisme

Crèdits: Gravity Probe B Team, Stanford, NASA
Té la gravetat una contrapartida magnètica?
Fent girar qualsevol càrrega elèctrica s’obté un camp magnètic. Fent girar qualsevol massa s’aconsegueix, d’acord amb Einstein, un efecte molt lleu que actua com una mena de magnetisme. Se suposa que aquest efecte és tan petit que està més enllà de l’experiència pràctica i del mesurament en un laboratori terrestre.
En un audaç intent de mesurar directament el gravitomagnetisme, la NASA va llançar a l’espai, el 2004, les esferes més suaus mai fabricades per veure com giren.
Aquestes quatre esferes, cadascuna de la mida d’una pilota de tennis de taula, són la clau dels giroscopis ultra-precisos que hi ha a l’interior de la sonda Gravity Probe B.
La setmana passada, després d’analitzar els persistents senyals de fons, es van anunciar els resultats: els giroscopis han experimentat una precessió a una velocitat consistent amb les prediccions de la Teoria General de la Relativitat d’Einstein.
Aquests resultats, que reforcen les idees que es tenen del fenomen, poden tenir incalculables beneficis a llarg termini així com beneficis a més curt termini com ara rellotges i navegadors de posicionament global de millor qualitat.
Idioma »