La Lluna en raigs gamma segons el Fermi

Si només poguéssim veure els raigs gamma, és a dir, fotons amb mil milions de vegades l’energia de la llum visible, la Lluna seria més brillant que el Sol!
Aquesta sorprenent idea està darrere d’aquesta imatge de la Lluna basada en les dades recollides pel Telescopi de Raig Gamma Fermi durant els seus primers set anys de funcionament (2008-2015). La visió en raigs gamma del Fermi no distingeix els detalls de la superfície lunar, però sí una lluentor de raigs gamma en consonància amb la grandària i la posició de la Lluna, com es veu clarament en el centre d’aquest mapa en fals color. Els píxels més brillants corresponen a les deteccions més significatives de raigs gamma lunars.
Per què la Lluna en raigs gamma és tan brillant? Les partícules carregades d’alta energia que flueixen pel Sistema Solar, conegudes com a raigs còsmics, bombardegen constantment la superfície lunar que no està protegida per un camp magnètic, cosa que genera la brillantor en raigs gamma. Com que els raigs còsmics provenen de tots costats, la Lluna en raig gamma està sempre plena i no passa per fases.
La primera imatge en raigs gamma de la Lluna va ser captada per l’instrument EGRET a bord de l’Observatori Compton de raigs gamma, llançat fa 25 anys.

APOD    Etiquetes: