La Lluna sobre Andròmeda

La gran galàxia espiral d’Andròmeda (també coneguda com a M31), a tan sols 2,5 milions d’anys llum de distància, és l’espiral més propera a la Via Làctia.
Andròmeda és visible a ull nu com una petita taca, tènue i difusa, però com que la seva brillantor superficial és tan baixa, els observadors ocasionals no poden apreciar la impressionant extensió de la galàxia en el firmament de la Terra.
Aquesta composició compara la mida angular de la galàxia propera amb una vista celeste més brillant i familiar. L’exposició profunda d’Andròmeda, que mostra els bells cúmuls d’estrelles blaves i els braços espirals molt més enllà del nucli groc brillant, es combina amb una típica vista de la Lluna gairebé plena. El conjunt es presenta a la mateixa escala angular; la Lluna cobreix aproximadament 1/2 grau en el firmament, mentre que la galàxia fa clarament diverses vegades aquesta grandària. L’exposició profunda d’Andròmeda també inclou dues galàxies satèl·lits brillants: M32 i M110 (a sota i a la dreta).